Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1772 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 81].

Церква 1770 р. [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 333].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1770 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 111].

Церква (дерев.) розташована на околиці села, при в’їзді з боку с.Колодруби. Орієнтація вівтаря 198°. Дзвіниця (дерев.) розташована не на осі церкви, в позиції А3. До головної вулиці С3 (але на віддалі від вулиці), головний вхід С3. Спостереження М.І.Жарких, 29.06.1989 р., 13.08.1997 р.

с. Повергів.

Миколаївський.

Церква св. Параскеви. 1770.

Початки церкви невідомі, але вже у 1767 р. парафія отримала привілей від власника села Михайла Казимира Огінського. Існуюча дерев’яна хрещата в плані церква (укорочені бокові рамена) – завершена високим восьмериком середхрестя, вкритим шоломовою банею. Збудована у 1770 р. Зачинена з 1960 по 1989 р. Тепер перейшла до громади УАПЦ.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 232.

Довідка на сайті