2005 р. Довідка

Kaplica w Prusiu

Drewniana, greckokatolicka cerkiew w Prusiu pod wezwaniem Narodzenia Najświętszej Marii Panny została wzniesiona w 1887 r. Kiedyś obiekt filialny cerkwi w Werchracie, obecnie filia kościoła rzymskokatolickiego parafii w Werchracie. Sporadycznie odbywają się nabożeństwa w obrządku greckokatolickim. Cerkiew jednokopułowa wzniesiona na rzucie krzyża łacińskiego, znajduje się w centrum placu o wymiarach 32 x 29 m. Świątynia posiada bogate wyposażenie. Ikonostas został częściowo rozmontowany. Na swoim miejscu pozostał pas Deesis: 12 apostołów, Chrystus Pantokrator i przedstawienia 4 proroków. Pozostałe ikony rozwieszono w różnych miejscach świątyni. W prezbiterium ołtarz z ikoną Narodzenia Najświętszej Marii Panny, ponadto, po lewej, ikona Matki Bożej z Dzieciątkiem, po prawej, ikona Chrystus Nauczający. W prezbiterium zwracają także uwagę malowidła ścienne: po lewej św. Piotr, po prawej św. Paweł, nad zakrystią, po lewej, święci Bazyli i Jan Złotousty, po prawej święci Cyryl i Metody. W kopule znajdują się malowidła przedstawiające czterech ewangelistów. W nawie głównej na ścianie lewej przedstawione jest Zwiastowanie, a na prawej chrzest Chrystusa. Ikony przedstawiają, po lewej św. Mikołaja, po prawej Narodzenie NMP. W tęczy od strony babińca możemy zobaczyć Zmartwychwstanie Chrystusa, na chórze wizerunek anioła. W babińcu malowidła przedstawiają na ścianie lewej sąd ostateczny, na prawej górę Tabor. Obok świątyni (północno-zachodnim narożniku placu cerkiewnego) stoi dzwonnica pochodząca z 1898 r. o konstrukcji słupowej, w pierwotnym kształcie wybudowana była bez użycia gwoździ. Dzwonnica, postawiona na podmurówce (na planie zbliżonym do kwadratu o wymiarach 5 x 4,75 m), ma wysokość ok. 10 m i jest zwieńczona metalowym krzyżem o wysokości 1,5 m. Na dzwonnicy zawieszony jest nowy dzwon „Jan Paweł II” z 1997 r. i sygnaturka. W południowej części placu, przy bramie znajduje się krzyż misyjny z 1966 r. oraz pomnik-głaz ku czci Sługi Bożego Jana Pawła II postawiony po śmierci Papieża (8. 09.2005 r. )

Na podstawie opracowania «Werchrata – perła Roztocza» – autorzy: Grzegorz Chmielowiec, Stanisław Wis, Marek Wiśniewski