1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Прилбичі.

Яворівський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1741.

Деякі шематизми (1934, 1938 pp.) подають дату створення теперішньої церкви – 1654 р. Фактично, дерев’яна тризрубна одноверха церква збудована у 1741 р. коштом Атанасія Шептицького, дідича села, перемиського єпископа. Наву її вкриває низька шоломова баня на низькому восьмерику. В пізніші часи розбудовано бабинець, що став ширшим за наву (нетрадиційно для українських церков). Цікавий і іконостас – царські врата і намісний ряд різьблені – решта, стінопис на східній стіні нави, поновлений в 1930-і pp. Олексондром Харківом. Ознакою того, що церква збудована коштом єпископа є архиєрейська мітра над царськими вратами і герби на колонах жертовника. У 1989 – 1990 pp. зведена нова дерев’яна будівля навколо старої. Поруч розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця 18 ст.

«Мета» – Львів, 1936, № 54.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 233.