1998 р. Жовківщина

с. Пили. (УГКЦ)

Церква Успения пр. богородиці.

Найдавніша відома церква Воздвижения Чесного Хреста, збудована у 1693 р. селянином Теодором Боднарем, згоріла. На її місці у 1711 р. збудована нова при сприянні дідича Януарія Урбанського. І ця церква згоріла у 1895 р. Тимчасово виставлено невелику дерев’яну церковцю, а у 1911 р. за пароха о. Онисима Саломона завершено будівництво нової мурованої одноверхої споруди. З 1961 по 1989 рік стояла закритою, мешканці самі правили і робили ремонти.

Розташована в східній частині села на рівній ділянці посеред сільської забудови. Хрещата споруда. До квадратової в плані нави прилягають півциркульні вівтар і бокові рамена, вкриті конхами, та прямокутий бабинець, вкритий півциркульним дахом. До вівтаря зі сходу прилягає невелика прямокутна захристія, а з півночі і півдня – невеликі приміщення. На серед-хресті, на циліндричному світловому барабані встановлена цибуляста баня. Стіни церкви тиньковані, завершені профільованим ґзимсом.

На церковному подвір’ї, на північний захід від церкви, розташована стара дерев’яна стовпова двоярусна дзвіниця (нижній ярус зрубний), вкрита пірамідальним наметовим дахом, а на південь – невеличка мурована каплиця. На дверях дзвіниці зберігся напис червоною фарбою: “1886”, що засвідчує час її побудови.