Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 616:800 піксел

Світлина І. Синкальського 1992 р. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 662

с. Річичани.

Городоцький.

Церква Успення Пр. Богородиці. 1900.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1578 р. У 1762 р. вже існуюча церква отримала привілей від Матвія Шембека. В 1878 р. будівлю реставрували, підмурували і помалювали всередині. Але у 1890 р. замовили плани нової триверхої церкви у архітекта Василя Нагірного, яку збудували у 1900 р., в дещо зміненому вигляді. Будівництво провів зодчий Владислав Ланцуцький з Сіняви протягом чотирьох місяців. Посвячена 7 жовтня 1900 р. єпископом Костянтином Чеховичем. Це хрещатий в плані, одноверхий мурований храм. Запрестольна ікона на горному місці «Богородиця з дитям на хмарах в оточенні ангелів» пензля маляра Стефана Томасевича (підпис «1905 р. С И. Томасевич»).

На захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця з нахиленими досередини стінами, вкрита пірамідальним наметовим дахом. На надпоріжнику дверей дзвіниці вирізьблені дати: «АΨГІ» (1714) і «АЦЗ» (1907), ймовірно, побудови і ремонту. По другій світовій війні церква весь час чинний.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 20, справа № 1285, 1302.

«Діло». – Львів, 1890, № 107.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 661 – 663.