Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 640:800 піксел

Руське. Церква Покрови пр. богородиці, 1928 р. Світлина 1991 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 669.

Руське

Церква Покрови пр. богородиці. 1928. (УПЦ)

Церкву збудовано стараннями офіцера-емігранта з Росії (пізніше протоієрея) Всеволода Коломацького (і за його проектом), який був певний час її куратором і дружину та дитину якого поховано в храмі. Церква має цікаву форму – поєднання рис традиційного російського православного будівництва і модерних тенденцій початку XX століття.

Всі мешканці села та майстри з Доробратова, що трудилися на будівництві, працювали безоплатно або за символічну оплату. Кожен зібраний карбованець відразу вкладали в матеріали, щоб уникнути інфляції. Стіни храму розмалювала художниця з Ґоронди Тетяна Олесин. Біля церкви збудували металеву каркасну дзвіницю.

Ще у травні 1926 р. було опубліковано відозву про збір грошей на спорудження церкви.

Землю для церкви дав Іван Лендєл, а наглядав за спорудженням інженер Михайло Білак. В. Коломацький розмалював інтер’єр, але його малювання не збереглося. Священик о. Дранко спорудив біля храму хрест, а його невістка намалювала два образи – “Усікновення глави св. Іоана” та “Воздвижения Чесного Хреста”, що збереглися донині.

За роки радянської влади греко-католицьку церкву віддали православним, а православну перетворили на музей релігії. Нині в церкві служать на Богородичні свята.

Навпроти колишньої греко-католицької церкви приблизно до 1945 р. стояла ще одна православна церква – дерев’яна каркасна споруда.