Костел св. Трійці

Костел св. Трійці

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół potrynitarski p.w. Świętej Trójcy. Widok ogólny od strony rzeki Dniepr. Kościół jednowieżowy z apsydą; z prawej strony trzyarkadowa dzwonnica; z lewej wieża cerkwi. Dat.: 23 Kwiet. 1874. Napis: Rzyszczów Działyńskich. Klasztor Trynitarzy założony 1763 p. Szczaniawskiego S-ty Trychtonerskiego; Rzyszczew; napis na podkładzie: Rzyszczew nad Dnieprem. G. Kijowska. Tu Stefan Czarniecki przepłynął Dniepr za swoim hufcem pędząc za Tatarami. 1874. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 19,3 x 28,5 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 2904. (Teka Ukraina). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 623]