Меморіальний комплекс

Галина Кухарєва

Меморіальний комплекс: Братська могила радянських воїнів, 1943; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1970 (іст ). У центрі села, біля Будинку культури.

Поховано 72-х воїнів 764-го стрілецького полку 232-ї стрілецької дивізії 38-ї армії, які загинули під час визволення села від нацистських загарбників 9 вересня 1943. Відомі прізвища 54 загиблих.

У 1946 останки загиблих з різних місць перенесені у братську могилу, на якій у 1952 встановлено обеліск. У 1959 обеліск замінено скульптурною групою воїна і дівчинки.

У 1970 по обидва боки від скульптурної групи встановлено дві бетонні основи /1,28 х 5,0 м/ з меморіальними дошками з посвятою та прізвищами воїнів-визволителів та 345 прізвищами воїнів-земляків, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни.

У 1981 проведено реконструкцію: на братській могилі встановлено скульптурну групу воїна і скорбної матері /3,2 м/. Автори пам’ятника – ск. Л.Сабанєєва, архіт. А.Колос.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 1015, оп.1, спр. 18, арк. 8; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко – фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 247; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1020; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 467; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 404.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 769.