2008 р. Музей Леся Курбаса у його рідному місті заливають фекаліями

Дата: 19.09.2008

Існування Музею Леся Курбаса у Самборі опинилося під загрозою. Як повідомила власкору ZAXID.NET завідувач художньо-меморіального музею Леся Курбаса Любов Тепла, всупереч законодавству у 2003 році у будинку музею одна квартира була незаконно приватизована. Мешканці цієї квартири своїми діями загрожують існуванню музею. Заливають музей фекальними відходами, бо самовільно під’єдналися до каналізації музею. Загородили входи на горище і підвал. Через такі проблеми музею доводиться працювати без експозиційної, методичної кімнат, фондосховища.

Працівники музею, за словами Любові Теплої, звертаються до всіх людей доброї волі допомогти у ситуації, що склалася, щоб зберегти будинок-музей людини, яку внесено до сотні найбільших особистостей України.

Довiдка ZAXID.NET

Художньо-меморіальний музей Леся Курбаса у Самборі створений, як філія Національного музею у Львові, у 1991 році рішенням Львівської облради. Урочисте відкриття музею відбулося 25 лютого 1993 року у будинку, де він народився на вул. Сонячній, 1 (тепер Леся Курбаса).

За період відкриття музею його відвідали понад 23 тис. осіб, представлено 90 виставок, проведено понад 600 екскурсій. Фондова збірка музею нараховує 4800 одиниць збереження разом із бібліотечними фондами. З 27 грудня 2001 року за Постановою Кабміну будинок-музей Леся Курбаса у Самборі занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України національного значення.