Синагога

Синагога

Гравюра 1836 р. К. Келесінського. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 53.

Сасів. Велика синагога

У 1826 році в містечку, згідно з „Донесенням Галицькому намісництву”, було три дерев’яні синагоги. Велика відзначена як „синагога дерев’яна, перед 100 роками (тобто 1726 р. – О.Б.) збудована”. Дві інші, також дерев’яні, названі школами, споруджені: „перед 50 роками і перед 30 роками” (відповідно 1776 і 1796 p.). Збереглися два іконографічні зображення сасівської божниці – гравюра К. Келесінського й схематичний рисунок К. Мокловського, зроблений, імовірно, за цією гравюрою на зламі ХІХ-ХХ століть. На гравюрі фігурує монументальна будівля, розміщена на узвишші поруч з дерев’яною церквою (збереглася дотепер). Дерев’яний будинок ліворуч – очевидно, одна з малих синагог. Велика синагога – традиційна в просторово-композиційному вирішенні споруда, рівновисокі частини якої були покриті спільним причілковим дахом з острішками. До високого, кожухованого ґонтами, зрубу односвітлової молитовної зали прилягала двоярусна фахверкова брила з пулішем і жіночими галереями. Обидві частини – двовісні з прямокутними прорізами. Комин над синагогальними приміщеннями вказує на те, що божниця була „теплою”, тобто обігрівалася. Знищена, напевно, під час Першої світової війни.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – Спр. 2365. – Арк. 145.

Moklowski К. Bóżnice drewniane i meczety // Sztuka ludowa w Polsce. – Lwów, 1903. – S. 430.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 53.