Церква Преображення

Церква Преображення

Розмір зображення: 604:800 піксел

Сасово. Церква Преображення Господнього, 1938 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 387.

Сасово Виноградівський район

Церква Преображення Господнього. 1938. (УПЦ)

Перша згадка про село датована 1290 р. У XIV ст. в Сасові була церква. У 1751 р. згадується дерев’яна церква св. Михайла з вежею, з двома дзвонами, прикрашена маленькими образами, ав 1775р. – стара дерев’яна церква св. арх. Михайла, збудована парохіянами з могутніх брусів, з вежею, але мала для народу. У 1847 р. згадується мурована церква.

Головні об’єми теперішнього храму утворюють монументальну хрестову композицію (площа – 510 кв. м). Конструкцію виконано з бетону, а муровані частини з цегли. Над головним входом облаштовано балкон для святкових проповідей, а всередині церкві додають величності хори на західній та бічних стінах. Могутня вежа висотою 40 м завершена відкритим ліхтарем з бароковою главою. Подібне завершення має вівтарний об’єм. Будівництво храму розпочато на пожертви селян у 1933 р. Урочисте освячення каменя окружним намісником о. Георгієм Кадаром відбулося 10 вересня того ж року. Біля каменя поклали коротку історію села і церкви для майбутніх поколінь.

Закінчення будівництва планувалося на кінець літа 1934 р. 15 листопада 1936 р. місцевий священик Стефан Ільницький освятив надбанний хрест, а на свято св. Михайла О. Ільницький освятив ще не зовсім готовий храм. На цій стадії вартість робіт становила 350 тисяч корон. Будівельні роботи відновили 1938 р. Перед освяченням храму до села були запрошені з місією отці василіани, серед них Степан Решетило і Себастян Сабол. 19 серпня 1938 р., на свято Преображення, в присутності близько 6 тисяч вірників, єпископ Олександр Стойка освятив храм. Проповідь для українців виголосив о. Микола Русинко, а для угорців – о. Микола Монді. З дозволу папи Пія XI храмове свято перенесли на Преображення Господнє. На 1938 р. витрати общини становили 500 тисяч корон, з яких громада покрила 430 тисяч і 70 тисяч виручили від продажу церковної нерухомості, а для зовнішньої штукатурки, встановлення іконостаса, бічних престолів, малювання нави і притвору потрібно було ще 250 тисяч корон.

Проект церкви підготував професор Ужгородської жіночої семінарії Омелян Еґрешій. Вівтарну частину розмалював Стефан Сарновський за ескізами И. Бокшая. Престол з балдахіном висотою 7 м та іконостас вирізав відомий різьбяр І. Павлишинець. Великий вівтарний образ “Преображення Господнє” намалював Й. Бокшай.

Крім місцевого священика, слід відзначити великі заслуги в спорудженні храму куратора Юрія Шуби.

У 1970-х роках церкву розмальовано всередині, а в 1980-х – встановлено іконостас. Три дзвони на вежі важать 425, 55 та 35 кг. Сасівський священик Денеш Шуба відбув заслання в сталінських таборах з 1950 до 1956 р.