Паспортна інформація

Меморіальний комплекс “Савур-могила”

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Донецька обл., Шахтарський р-н, м. Сніжне, Савур-Могила.

Загальний опис:

Меморіальний комплекс починається з нижньої оглядової площадки, звідки відкривається панорама всього меморіалу. На площадці виставлена бойова техніка воєнних років: танки, гармати, міномети, гвардійський міномет “Катюша”.

Від оглядової площадки широкі марші східців ведуть до чотирьох стел. Кожна з них присвячена одному з родів військ, що визволяли Донецький край: піхоті, артилерії, авіації, танкістам.

Текст І-ї стели: “Приказом Верховного Главнокомандующего присвоены наименования: “Сталинских” – 50-й гвардейской стрелковой, 230-й и 301-й стрелковым дивизиям, “Енакиевских” – 34-й и 40-й гвардейским стрелковым, 320-й стрелковой дивизиям, “Иловайской” – 96-й гвардейской стрелковой дивизии, “Чистяковской” – 127-й стрелковой дивизии, “Горловских” – 126-й и 271-й стрелковым дивизиям, “Дебальцевской” – 346-й стрелковой дивизии, “Артемовских” – 259-й и 266-й стрелковым дивизиям, “Лисичанской” – 279-й стрелковой дивизии, “Макеевской” – 54-й гвардейской стрелковой дивизии, “Славянских” – 62-й гвардейской стрелковой, 297-й стрелковой дивизиям, “Краматорских” – 5-й гвардейской отдельной мотострелковой бригаде 59-й гвардейской стрелковой дивизии”.

Текст ІІ-ї стели: “Приказом Верховного Главнокомандующего присвоено наименование: “Константиновского” – 197-му истребительному противотанковому артиллерийскому полку”.

Текст ІІІ-ї стели: “Приказом Верховного Главнокомандующего присвоено наименование: “Мариупольской” – 9-й гвардейской истребительной авиационной дивизии”.

Текст IV-ї стели: “Приказом Верховного Главнокомандующего присвоены наименования: “Константиновской” – 135-й танковой бригаде, “Краматорского” – 243-му отдельному танковому полку”.

Скульптурні композиції біля стел, горельєфи, написи розповідають про героїчну битву радянських воїнів з фашистами на Міусі.

Від стін дорога йде до висохлого дерева – свідка битви за Савур-Могилу. Про це розповідають встановлені біля його основи меморіальні дошки з текстами: “Свидетель сражений и храбрости воинов на Саур-Могиле”, “Это дерево – свидетель беспримерной храбрости и мужества советских воинов, которые сражались за твое счастье. Так будь же друг мой современник бдителен на земле, которая полита кровью твоих отцов и братьев. Право требовать это они смертью в бою заслужили”.

Далі східці ведуть до Вічного вогню та величного кубу, на якому викарбувані слова: “По этим высотам с тяжелыми боями прошли в Великую Отечественную войну легендарные воины Советской Армии, и каждая пядь этой священной земли полита их горячей кровью… Освобождая Донбасс от врага, многие из них на этом рубеже пали смертью храбрых… Их боевые друзья, освободив нашу великую Родину, добили фашистского зверя в его логове и водрузили над Берлином знамя Победы”.

За ними підноситься обеліск у формі зрізаного ромбу й скульптура воїна-визволителя, що являються основним елементом комплекса, його організуючим центром. На обеліску написи: “Люди ! Покуда сердца стучаться, помните, какою ценою завоевано счастье. Помните !”, “Освободителям Донбасса воинам Великой Отечественной войны 1941-1945 гг.”.

Матеріали: обеліск – залізобетон, облицьований сірим гранітом; скульптура – чавун; стели – залізобетон; скульптурні композиції, горельєфи, написи – чавун; куб – залізобетон, облицьований темними плитами полірованого граніту; дошки – чавун.

Висота обеліску – 36 м, скульптури – 7,5 м; розміри стели – 16×4,5 м.

На протязі 1941-1943 років гітлерівці по лінії ріки Міус створювали укріплену оборонну систему, що одержала самостійну назву Міус-фронт.

Для фортифікаційних споруд широко використовувались скелясті береги ріки. Підступи до переднього краю оборони прикривали інженерні й дротяні загородження, мінні поля шириною до 200 метрів.

На ряді дільниць кількість дотів й дзотів доходила до 20-30 на один квадратний кілометр. Широко застосовувались броньовані пересувні ковпаки.

Для звільнення Донбасу Радянською Армією, що вийшла навесні 1943 p. до його меж, треба було подолати цей рубіж.

18 серпня 1943 року війська Південного фронту під командуванням генерал-полковника Ф.І. Толбухіна перейшли у наступ. Головний удар наносився військами 5-ї ударної, 2-ї гвардійської та 28-ї армій на ділянці шириною 25 км. В результаті напружених й кровопролитних боїв ударне угрупування Південного фронту прорвало оборону та підійшло до противника. Особливо тяжкі бої розвернулися в районі висоти 277,7, іменованої в народі Савур-Могилою. Висота, що панувала над навколишньою місцевістю, була перетворена гітлерівцями в міцний опорний пункт. На кінець дня 29 серпня війська 5-ї ударної армії вийшли до Савур-Могили.

Безпосередньо першими підійшли до підніжжя висоти частини 96-ї гвардійської стрілецької дивізії під командуванням гвардії полковника С.С. Левіна і частини 34-ї гвардійської стрілецької дивізії під командуванням генерал-майора Ф.В. Брайляна. Разом із сусідніми дивізіями вони почали готуватися до штурму.

31 серпня Савур-Могилу було взято. Шлях до звільнення Донбасу було відкрито. Перемога дісталася дорогою ціною: тисячі воїнів полягли смертю хоробрих у цих боях.

В пам’ять про безприкладну мужність та героїзм радянських воїнів у 1965 році комсомольці м. Сніжного вирішили побудувати на Савур-Могилі пам’ятник.

Юнаки і дівчата відпрацювали на виробництві по 2 години позаурочно. Зароблені гроші було перераховано у Фонд будівництва пам’ятника. Ініціативу сніжнянських комсомольців підтримав обласний комітет партії та обласна Рада депутатів трудящих.

На оголошеному республіканському конкурсі перемогу одержав проект пам’ятника, представлений Київськими майстрами: скульпторами І.С. Горловим, Ф.А. Коцюбинським, К.А. Кузнєцовим, архітекторами М.І. Потіпако, А.Ф. Ігнащенком та І.Л. Козлинером.

Цей проект був прийнятий до роботи.

Перша черга пам’ятника в присутності 300 тисяч донбасівців та гостей була відкрита 10 вересня 1967 року.

Повністю будівництво комплексу завершено у 1975 році.

Будівництво пам’ятника вів трест “Єнакіївжитлобуд”. Скульптура воїна виготовлена й відлита в Київських художньо-реставраційних майстернях. Скульптурні композиції, горельєфи, написи виготовлені і відлиті на Макіївському трубно-механічному заводі.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Донецької обласної Ради депутатів трудящих № 724 від 17.12.1969 р.

Охоронний № : 1684.

История Великой Отечественной войны Советского Союза. 1941-1945 гг.- Т.3.- М,. 1961.- С.314-316.

Історія міст і сіл УРСР. Донецька область.- К., 1970.

Твои освободители, Донбасс.- Донецк: Донбасс, 1972.

Чуйков В.И. В боях за Украину.- К.: Вид-во політичної літ-ри України, 1972.

Ершов А.Т. Освобождение Донбасса.- М., 1973.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Генплан.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Загальний вигляд.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Бойова техніка. Танк.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Бойова техніка. Міномет. Гармати. Гвардійський міномет “Катюша”.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Стела, присвячена піхоті.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Текст стели, присвяченої піхоті.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Стела, присвячена артилерії.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Текст стели, присвяченої артилерії.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Стела, присвячена авіації.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Текст стели, присвяченої авіації.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Стела, присвячена танкістам.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Текст стели, присвяченої танкістам.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Дерево.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Меморіальні дошки біля дерева.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Вічний вогонь.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Куб з написом біля Вічного вогню.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Скульптура воїна-визволителя. Фронтальний вигляд.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Обеліск та скульптура воїна-визволителя. Фронтальний вигляд.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Обеліск та скульптура воїна-визволителя. Вигляд з правого боку.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Написи на обеліску.

Меморіальний комплекс “Савур-могила”. Фрагмент. Меморіальна дошка на обеліску.