2005 р. Церкви Холмської єпархії

Згідно з традицією, перша церква в місті збудована з каменю у XII ст. (дослідники називають різні дати 1184 [1] або 1194 [2] р. ). Найновіші археологічні дослідження, проведені на початку 1990-х рр., виявили фундаменти триконхової споруди. В трактуванні знайдених даних польськими дослідниками, її виникнення датується XIV-XV ст. 3 У 1560 р. церква була перебудована коштом Ґурків, власників міста, про що свідчив кований напис на дверях у вівтар з півдня. 4 У 1593 р. церква отримала привілей від власника Щебрешинської округи Івана Чарнковського. 5 У лютому 1620 р. при єпископі Атанасі Пакості тут відбувся Щебрешинський собор духовенства. 6 У акті візитації єпископа Иосифа Левицького 1715 р. церква названа Успения Пр. Богородиці, Успения св. Івана (Хрестителя) та Положення Ризи Пр. Богородиці і описана як “мурована, реставрована від основ, як в стінах так і в дахах належно випосажена”. 7

У описі священика Карла Липовицького 1777 р. сказано: “Церква заснована Андрієм з Горки, межиріцьким воєводою, збудована з каменя 1194 р. В ній він і похований”. 8 У 1778 р. добудовано вужчу прямокутну вівтарну частину на місці давнішої, півциркульно в плані завершеної. 9 Тоді ж, ймовірно, добудовано контрфорси до нави. Наступні ремонти проведено у 1809 та 1832 рр. 10 Під час ремонту 1867-1868 рр. розібрано муроване склепіння і накрито простори дерев’яними стелями. 11 З 1875 р. – православна. Під час ремонту 1909 р. поряд зведено окрему муровану дзвіницю. 12 Зачинена після першої світової війни. У 1938 р., під час акції нищення церков на Холмщині, стала першим об’єктом, який попав під розібрання. 13

Скинули дахи і розібрали стелі, але протести науковців і консерваторів вплинули на припинення подальшої її розбирання. 14 Під час німецької окупації в місті діяла відновлена православна парафія, 15 яка, ймовірно, використовувала відновлену будівлю. Після другої світової війни перетворена на склад. Під час археологічних досліджень початку 1990-х рр. виявлено фрагменти збереженого стінопису XVI-XVII ст. 16

Розташована в центрі містечка на невеликому пагорбі, недалеко від центру. Тепер це мурована дводільна споруда. Складається з прямокутної нави і вужчого прямокутного вівтаря. Обидва об’єми вкриті двосхилими дахами. Нава укріплена контрфорсами. Чільний фасад має неоґотичний портал 1809 р. 17, а у південній стіні вівтаря зберігся білокам’яний ренесансовий портал. Тривають роботи по реставрації храму.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

3. Матеріали археологічних досліджень 1990-х рр., надані Богданом Мартинюком.

4. Гербачевский Т. Русскія древности и памятники православія Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Сідлецкая губ. ). 1892.

5. Успенская церковь в г. Щебрешине. // ПРС VII – С. 230-234.

6. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – С. 602-604.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 779, a. l.

8. Успенская церковь в г. Щебрешине. // ПРС VII – С. 230-234.

9. Гербачевский Т. Русскія древности и памятники православія Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Сідлецкая губ. ). 1892.

10. Успенская церковь в г. Щебрешине. // ПРС VII – С. 230-234.

11. Гербачевский Т. Русские древности и памятники православия Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Седлецкая губ.). 1892.

12. ГДДІА, фонд 693, опис 1, справа 431, аркуш 79.

13. Peters S. Od narzuconego przez zaborców prawosławia ku – ukrainizmowi. // Ilustrowany kuryer codzienny. – Kraków, 1938. N 129 (11. 05). – S. l-3.

14. Гучванович Р. На рятунок наших скарбів. (Що буде з цінними залишками по зруйнованих холмських церквах?) // Діло. – Львів, 1938. Ч. 173 (9. 08). – С. 3.

15. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

16. Мартинюк Б. Врятовані скарби. – Варшава, 1996.

17. Krasny P. Cerkwie neogotyckie ostatni etap okcydentalizacji budownictwa ruskiego. // Sztuka kresów wschodnich. T. 2. – Kraków, 1996. – S. 231-247.