Синагога

Щирець. Синагога мурована

Споруда 18 – 19 ст., зведена в класицистичному стилі. Історичних відомостей про неї наразі не виявлено, цілком втрачено дані про вистрій інтер’єру й дах. Монументальна будівля традиційної структури, базована на прямокутному плані. Складалася з двох обсягів – квадратової односвітлової молитовної зали й двоярусних синагогальних приміщень. Внутрішній простір розділяла стіна. Обидва обсяги підкреслювали наріжні пілястри. Основна зала освітлювалася крізь шість великих віконних прорізів (по два на кожному фасаді) з півциркульним завершенням, декорованих пілястрами та архівольтами. Східний фасад вирізнявся двома круглими нішами над вікнами й круглим вікном на центральній осі, яке освітлювало нішу Тори. Зруйнована під час Другої світової війни.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 54.