2008 р. САЛОмандри Чернігівщиною

Людмила Таран

[Перед цим про Любеч]

…Селище Седнів відоме всім українським художникам. Сорок із гаком років тому тут відкрили Будинок творчості Спілки художників України. За традицією, групи митців працювали тут на пленері й згодом улаштовували виставки в Києві, що ставали подією культурного життя столиці. Нещодавно НСХУ випустила каталог Седнівських пленерів «Стоїть гора високая…».

Колись художники працювали тут будь-якої пори року, а нині – лиш улітку. Це – улюблене місце славетної Тетяни Яблонської, якій тут відкрили пам’ятник.

Ченці й художники завжди обирали унікальні за красою місцини. Седнів – пам’ятка історії, культури та природи – належить саме до таких. Тут у 1846 і 1847 рр. у родовому маєтку братів Лизогубів, котрі належали до старовинного козацько-старшинського роду, перебував Тарас Шевченко. Тут він створив портрети братів і кілька пейзажних малюнків, написав поему «Відьма».

Атмосфера в містечку романтична, час тут ніби зупинився. Коли сиділа над Сновом чи в білій альтанці Глібова, споглядала смарагдові краєвиди, відчувала, як тиша і спокій виповнюють єство. Хто тікає від суєти міста і прагне наситити зір безмежжям, той може знайти прихисток у гостинному будинку творчості – як мовиться, без проблем. Щоправда, він потребує капітального ремонту, адміністрація підтримує його життєдіяльність з останніх сил і копійок. Художники – не бізнесмени, горілчаних чи нафтопереробних заводів не мають. А от спонсорів потребують.

Тут побував не один грошовитий гість, але з тим, аби згодом привласнити мальовниче унікальне місце: поряд – колишня садиба Лизогубів у закладеному ними парку. Нині його 22 га – пам’ятка природно-заповідного фонду України. Саме там збереглася липа Шевченка, будинок Лизогубів, поряд – їхня кам’яниця, відбудована «Чернігівобленерго» на честь 10-річчя незалежності. Лизогубам належала й Воскресенська церква в стилі українського бароко, де був родовий склеп. Неподалік – реставрована (кажуть, невдало) дерев’яна Юріївська церква (1747), в якій знімали фільм «Вій». Скрізь – указівники, розчищені доріжки в парку. Намагаються втримати пам’ять…

Пагорби, доли, річка, луги, свіже-свіже повітря: Седнів – рай не лише для художників. Словом, іще одна перлина – за 25 км від Чернігова.

Отак за два дні побувала в двох унікальних місцях древньої землі. Про Чернігів – окрема мова: туди можна вибратися з Києва бодай на день. І той день неодмінно буде насичений дивами!

Джерело: «Дзеркало тижня»