Церква Успіння

Церква Успіння

Середнє. Ужгородський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1810. (УПЦ)

Перша згадка про Середнє належить до 1407 p., а виникло поселення поряд із замком романського стилю, збудованим у XII ст. монахами ордену тамплієрів. Теперішня типова базилічна, однонавна церква стоїть на пагорбі в центрі селища біля римо-католицького костелу, що належить місцевим словакам.

Іконостас походить з часу спорудження церкви. Перед церквою два хрести. Один поставив Михайло Молнар у 1911 p., інший з 1897 р. перенесли до церкви зі старого кладовища “Валник” у 1977 р.

Цікавою є каплиця біля греко-католицької церкви. Ця невелика, вишуканих пропорцій споруда нагадує в зменшеному вигляді муровані готичні храми, зберігаючи гострий шпиль, стрілчасті арки і навіть мініатюрні контрфорси. В селищі планують споруджувати новий храм, проект якого розробив ужгородський архітектор А. Медвецький.

У 1950 р. пароха Середнього Йосипа Уйгелі засудили і він перебував у концтаборі до 1956 р. Після легалізації греко-католицької церкви знову працює в єпархії. З Середнього походив організатор місцевої “Просвіти”, посол Сойму Карпатської України І. Перевузник.