Церква Воздвижения

Церква Воздвижения

Розмір зображення: 800:669 піксел

Загальний вигляд з позиції А2. Фото Богдана Мартинюка, квітень 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 371.

Вперше згадується у документах 1533 р. 1 У 1611 р. коштом Миколи Кишки, старости дрогіцького, збудована нова церква. 2 У акті візитації 1683 р. описана дерев’яна мала церква з дзвіницею над бабинцем, збудована 1670 р. 3 Акт візитації 1792 р. відзначає, що дзвіниця при церкві окрема. 4 У акті візитації 1817 р. зазначено, що нова дерев’яна “одно-купольна” будівля з хорами зведена коштом дідича графа Станіслава Оссолінського, старости сулейовського. 5 Ремонтована у 1822 та 1849 рр. 6 При останньому ремонті, окрім іконостасу, в церкві встановлені органи. 7 Парафія вчинила сильний опір відлатинщенню обряду у 1867 р. та введенню православ’я у 1872-1874 рр. 8 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 18719 та 1888 рр. 10 У 1915 р. відреставрована і перетворена на костел того ж імені. 11

Орієнтована дерев’яна зрубна дводіль-на будівля. 12 Складається з прямокутної нави та вужчого прямокутного вівтаря. При східній частині північної стіни нави розташована невелика прямокутна захристія. Вкрита церква двосхилим дахом, що над вівтарем переходить у п’ятисхилий, увінчаним на гребені ліхтарем з маківкою. Стіни церкви шальовані дошками, стягнені лисицями. Всередині приміщення перекриті пласкими стелями, при західній стіні нави розташовані хори, оперті на два стовпи. Збереглися вівтарі XVIII ст. та деякі фрагменти внутрішнього вистрою.

Поряд з церквою, на захід від неї, розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця середини XIX ст. стовпової конструкції, вкрита чотирибічним наметом.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49; Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95; Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI i XVII wieku. – Białystok, 1991.

2. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 96.

3. Историко-статистическое описание церкви і прихода в с. Серочині Соколовского уезда Сідлецкой губернии. // ХВЕВ, 1889. № 17. – С. 341.

4. Там само.

5. Там само.

6. Там само; Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

8. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 236-237.

9. Историко-статистическое описание церкви і прихода в с. Серочині Соколовского уезда Сідлецкой губернии. // ХВЕВ, 1889. № 17. – С. 341.

10. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

11. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. l. – Siedlce, 1996. – S. 331.

12. Pokropek M. i W. Tradycyjne budownictwo drewniane w Polsce. Budownictwo sakralne. Cerkwie, moleny staroobrzędowców, bóżnice, meczety. – Warszawa, 1996. – S. 90.