Церква св. Трійці

Церква св. Трійці

Розмір зображення: 785:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, квітень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 460.

У 1644 р. ериґував парафію в селі і збудував дерев’яну церкву Мечислав Млечко, лосицький староста. 1 У 18102 (18183) р. коштом дідича Антонія Цьолковського зведено на місці дерев’яної нову муровану церкву. 4 З 1875 р. – православна. Відновлена у 1890 р. 5 Після першої світової війни у 1921 р. 6 перетворена на костел. Реставрована у 1963 р. 7

Мурована з цегли тинькована еліпсоїдна в плані класицистична споруда, повернена вівтарем на північний захід. Вкрита наметовим скругленим бляшаним дахом, увінчаним мурованою сиґнатуркою, вкритою маківкою. Стіни членовані спрощеними пілястрами і завершені профільованим вінцевим ґзимсом. На осі вівтаря – ніша з лучковим завершенням. Прямокутні входи з півдня і сходу в обрамуванні пілястр, подібна сліпа ніша розташована з заходу. Вівтар внутрішньо виділений, з трикутними в плані захристіями по боках, над якими розташовані ложі, відкриті у вівтар. Нава розділена парою пілонів. З півдня розташовані хори, оперті на два пілони, під якими розташований присінок. Пласка стеля опирається на профільований ґзимс. Внутрішній вистрій втрачений.

1. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1890. Т. П. – S. 924.

2. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 100.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1890. Т. П. – S. 924.

4. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 100.

5. ХВЕВ, 1891. № 1. – C. 9.