Церква св. Миколи

Церква св. Миколи

Розмір зображення: 646:935 піксел

Фото Бориса Костянтиновича Реріха (1885 – 1945) з експедиції 1909 р. (нині зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії в Києві). Опубліковано 6 листопада 2019 р.

Деревня Шеломки лежит на запад от г. Овруча километрах в 8-ми. Отдельно от церкви стоит высокая звонница; как церковь, так и звонница обшиты досками. Звонница интересна открытой лестницей по наружному краю. Сейчас все это зашито досками и архитектура звонницы с галлереями по стенам скрыта обшивкой (фото № 32 и 33). [Із записів Б. Реріха з експедиції 1909 р. ]

Село Шоломки (нині Овруцького р-ну Житомирської обл.) розташоване на р. Норині. Згадується як маєток житомирського сотника дворянина Ремигіяна Сурина в актах 1684, 1697 років.

На світлинах під архівними № 46, 47 (за нумерацією Б. Реріха № 32, 33) зафіксовано загальний вигляд церкви Св. Миколи зі східного боку з віддаленою дзвіницею і східний фасад дзвіниці.

Церква Св. Миколи (архівний № 46, за нумерацією Б. Реріха № 32 ) збудована у першій половині XVIII ст. коштом поміщика Дмитра Комара; у 1875 р. покрита залізом [Теодорович Н. И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев, 1888. – Т. 1. – С. 411]. Це дерев’яний тридільний од- новерхий храм з послідовним розташуванням зі сходу на захід зрубів: апсиди, нави та бабинця. Баштоподібна просторова композиція з однозаломною конструкцією верху, що властива давнішим храмам, ускладнена гранчастою формою апсиди, вибагливою формою віконних отворів і восьмикутним однозаломним перекриттям нави, прихованим під чотирисхилим наметовим дахом [Завада В. Т. Дерев’яні храми Полісся. – К., 2004. – С. 109]. [Марія Гончаренко Коментар до світлин архітектурних об’єктів Волині з архіву Бориса Реріха (10.11.2019 р.) ]