Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла 1879 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 192].

Дерев’яна церква Різдва богородиці 1879 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 104]. – Думаю, в посвяті помилка.

с. Шоломиничі.

Городоцький.

Церква св. арх. Михайла. 1879.

Перша згадка про церкву походить з 1515 р. Попередниця нинішньої була збудована з дерева у 1743 р. У 1879 р. розпочалося будівництво нового дерев’яного храму стараннями о. Комарницького, завершене стараннями о. Теодора Савули і війта Грицька Кравця. Про дату побудови свідчить напис фарбою на надпоріжнику західних дверей: «Сей храмъ Рождества пр.діви созданъ р.б. АWОΘ». Образи для нього малював Теофіль Копистинський, позолотні роботи виконав П. Світенький з Городка. Освячена церква 6 вересня 1884 р. Це тризрубна одноверха святиня, завершена над навою шоломовою банею з ліхтарем і маківкою на світловому восьмерику. По другій світовій війні мешканці не дозволили закрити церкву. На захід від церкви розташована дерев’яна, квадратова в плані, стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом.

«Діло». – Львів, 1882, № 99; 1885, № 1.

«Слово». – Львів, 1883, № 67, 84.

Схиматісм всего клира руско-католического єпархіи Перемиской на год от рожд. Хр. 1885. – Перемишль, 1885.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 513.

Довідка на сайті