Паспортна інформація

Городище в урочищі Золотий Мис

Пам’ятка археології

ІІІ ст. до н.е. – ІІІ ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Білозерський район, с. Широка Балка (центр сільської Ради), в 0,25 км на північний схід від села, на правому березі Дніпровського лиману, урочище Золотий мис.

Загальний опис:

Городище, що має в плані трапецієвидну форму, орієнтоване вздовж уривистого берегу лиману в напрямку північний схід-південний захід. Розташоване на висоті 22 м від рівня води. Межами пам’ятки на північному сході, заході й півночі є балки. Площа городища – близько 1 га.

В береговому обриві помітні контури господарчих ям, кількість яких змінюється в міру обвалів. У вертикальному розрізі ями мають грушеподібну форму. Під час обвалів серед знахідок зустрічаються камені від домобудівництва, уламки античних амфор, червонолакового та сіроглиняного ліпного посуду.

Історична довідка:

Пам’ятка є пізньоскіфським городищем сарматського часу. Відкрите О.С. Уваровим в 40-х роках XIX ст.

В 60-х роках XIX ст. Городище обстежене розвідкою А.П. Чиркова, у 80-х роках XIX ст. – розвідкою Г.Л. Скадовського, в 1926-1929 рр. – розвідкою Миколаївського музею, в 1946 р. – розвідкою М.М. Дмитренка (Херсонський музей), в 1947 р.-шурфовка І.В. Фабриціус (Інститут археології АН УРСР), в 1950 р. – розвідка І.Д. Ратнера і Л.І. Костюк (Херсонський музей) у складі Ольвійської експедиції АН УРСР.

Колекція знахідок зберігається в Херсонському та Миколаївському краєзнавчих музеях.

Взято на охорону згідно Рішення Херсонського облвиконкому № … від 14 травня 1970 р.

Охоронний № : 199

Уваров А.С. Исследования о древностях Южной России.- Вып. 1.- СПб., 1851.- С. 32.

Чирков А.П. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману // ЗООИД.- Т. IV.- Одесса, 1867.- С. 546, 547.

Скадовский Г.Л. Белозерское городище Херсонского уезда, Белозерской волости и соседние городища и курганы между низовьем р. Ингульца и началом Днепровского лимана // Труды VIII АС.- Т. III.- М., 1897.- С. 87, 88.

Ратнер И.Д. Послевоенные полевые археологические исследования Херсонского музея // КСОГАМ за 1963 г. Одеса: “Маяк”, 1965.- С. 35.

Звіти наукового архіву Інституту археології НАН УРСР.

1. Схематичний ситуаційний генплан.