Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Розмір зображення: 800:537 піксел

Широке. Церква св. Юрія. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 805.

Широке

Церква св. Юрія. 1934. (УПЦ)

Зрубну церкву добрих пропорцій з чудовими художніми деталями (деякі навіть з відтінком провінційної сецесії) збудували від 1934 до 1937 р.

Землю під спорудження виділив Василь Росоха, а майстер, як розповідає дяк Микола Вовчок, був з Липчі і звався Вакаров. Варто відзначити подібність між місцевою церквою та храмом у Запереділлі, спорудженим у 1931 р. Інтер’єр храму поштукатурили і розмалювали. Ікона Вознесіння має напис: “Маляр монах Варнава | Иза-манастырь 1944”.

Цікавою є ікона із сценами Страшного суду, виконана в манері народного малювання.

Найбільший дзвін відлито на пожертви православних вірників у 1936 p., інший походить з російського Ярославля із заводу Оловяннікова, а три маленькі написів не мають.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 805.