Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:602 піксел

Широкий Луг. Церква Покрови пр. богородиці, 1895 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 572.

Широкий Луг Тячівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1895. (УПЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Параскевії з вежею, вкриту шинґлами, з двома дзвонами і всіма образами.

У шематизмі 1883 р. згадують дерев’яну церкву св. Параскевії, збудовану в 1785 р. У 1895 р. дерев’яну готичну церкву передано в Підплешу, а в Широкому Лузі збудовано муровану базилічну церкву добрих пропоцій зі стрункою вежею, вкритою конічним шатром.

У 1907 р. на вежу підняли дзвони. Нині там п’ять дзвонів. Найбільший відлив Фрідєш Шелтенгофер у Шопроні (Угорщина) в 1883 р. за священика Антона Грабара та дяка Степана Русина, а замовив роботу Федір Дьолоґ. Ще один дзвін виготовив Ян Ґедеон у Пряшеві в 1930 р. на замовлення православної громади. Два малі дзвони – продукція фірми “Акорд” з 1935 р. (один з них купив Іван Поковба з дружиною) і найменший – з 1925 р.

У 1965 р. конічне завершення вежі було замінено новим.

У селі в 1959 р. народився Петро Мідянка – один з найцікавіших сучасних українських поетів, поезії якого відкривають кожний розділ нашої книги.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 571.