Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 580:800 піксел

Сільце. Церква Покрови пр. богородиці 1838 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 273.

Сільце Іршавський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1838. (УГКЦ)

У давнину згадують монастир під назвою “Archimandria S.Joannis baptistae de Kisfalud”. До 1797 p. належить згадка про стару дерев’яну церкву. Ця церква мала три верхи і належала до бойківського або до лемківського стилю.

У 1839 p. споруду перевезли в Дешковицю і там переробили на барокову базилічну церкву.

Теперішня церква – гарна, мурована базиліка. Напис над головними дверима повідомляє, що церкву збудовано в 1838 p., хоча в інших джерелах є дата також 1841 р. Священиком тоді був Іван Слук. У 1903 р. Андрій Глушко поставив перед храмом залізний хрест, а в 1904 р. художник Бейла Мігалі розмалював церкву всередині. Оновлену церкву благословив о. Леонтін Горзов. У 1943 р. ремонт церкви зробив майстер Іван Ґелетей. Тоді ж ішлося мова про оновлення настінного малювання. У 1989 р. розписи в церкві робив Іван Андрішко. У 1992 р. церкву відремонтовано, а в 1996 зроблено новий іконостас, оскільки за кілька років до того інтер’єр згорів. Очевидно, старе малювання на стінах оновили, а нові ікони намалював художник з Білок.

Біля церкви стоїть велика каркасна одноярусна дерев’яна дзвіниця з двома дзвонами під дахом у формі хрестового склепіння. Великий дзвін відлито в 1843 р. У 1991 р. церкву повернуто греко-католикам.