2010 р. Крим продає пам’ятку архітектури з 30%-ю знижкою

Дата: 01.02.2010

Садибний будинок Кесслера під Сімферополем, більш відомий як будинок Ферсмана, знову буде виставлено на торги. Цього разу Фонд держмайна АРК вирішив знизити вартість будівлі практично на третину і довів її до 170 тисяч 940 гривень, при цьому обов’язковою умовою придбання пам’ятки архітектури є внесення інвестицій у розмірі не менш ніж 1,5 млн гривень.

Будь-які роботи, в тому числі і реставраційні, новий власник зможе проводити тільки після узгодження науково-проектної документації з органами охорони культурної спадщини.

Сам будинок являє собою споруду кінця XIX століття, виконану на зразок німецьких замків. Будинок має площу 349,3 квадратного метра, але зараз перебуває в аварійному стані – більше десяти років він простояв без покрівлі. Земельну ділянку під будівлею не виділено і дане питання Фонд пропонує покупцеві вирішувати самостійно, відповідно до чинного законодавства.

Будинок був побудований зросійщеними німцями Кесслерами на березі Салгиру і вже до них приїжджав майбутній знаменитий мінералог і геохімік Олександр Ферсман. До 1990-х років будинок було поділено на квартири, а в пам’ять про відомого вченого в коридорі була розміщена скромна експозиція мінералів.

Пізніше будинок визнали аварійним, виношувалися плани з відкриття в ньому боулінг-клубу, але до цього часу жодних реставраційних або навіть консерваційних робіт не проводилося. Більше того, одного разу його вже намагалися реалізувати, але тоді заявок на придбання об’єкта не знайшлося, а тому тепер Фонд сподівається, що інвесторів притягне низька вартість оригінальної пам’ятки архітектури.

Джерело: СТБ