Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Рисунок О. Бойко. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 44.

Сянки. Церква св.пр.Іллі

Дерев’яна церква в неоукраїнському стилі, збудована 1908 року на зміну давньої, але містилася не поряд з нею, а на іншому місці, на протилежному боці Сяну. Складалася з квадратової нави, до якої з півночі й півдня прилягали прямокутні бічні рамена, зі сходу – гранчастий вівтар, а із заходу – прямокутний бабинець. Обабіч вівтаря були прямокутні захристії. Вінчав наву високий світловий восьмерик, покритий наметовою банею, завершеною ажурним ліхтарем з маківкою. Ще чотири маківки були встановлені на п’ятисхилому даху вівтаря й на двосхилих причілкових дахах бічних рамен і бабинця. Оперізувало споруду сперте на профільовані випусти вінців зрубів піддашшя, яке перед входом на чільному фасаді переходило в ґанок на двох колонах. У цю церкву зі старої перенесли іконостас і вівтар, їх у 1934 році поновив маляр Ян Седенкевич. Храм зруйнували після Другої світової війни радянські прикордонники.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 673, 674.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 150 – 153.