Синагога

Синагога

Скелівка (Фельштин). Синагога дерев’яна

У „Донесенні Галицькому намісництву” за 1827 рік зазначалося: „…школа дерев’яна, від 60 років або й більше, була спалена і 1808 р. відбудована”. Отже, божниця постала в 1767 році, а в 1808-му її ґрунтовно перебудували. Це була монументальна споруда, покрита високим причілковим дахом під Ґонтами. Складалася з двох рівновисоких зрубів: видовженої молитовної зали й вхідної частини з пулішем і жіночими молитовнями на другому ярусі, що характерніше для мурованих синагог. Стіни зрубів були стягнені вертикальними лисицями. Молитовна зала освітлювалася крізь високо розміщені віконні прорізи з півциркульним завершенням. Внутрішній простір перекривав восьмигранний фальшивий купол, вписаний у конструкцію даху. В інтер’єрі стіни покривали традиційні мальовання, зокрема із зображеннями дерев і тварин. Знищена під час Другої світової війни.

ЦД1АУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – Спр. 2366. – Арк. 30, 59.

Moklowski К. Bóżnice drewniane i meczety. – S. 428, 429.

Яргина З. Деревянные синагоги.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 56.