Снітинське городище

Пам’ятка археології

Х-ХІІІ ст.

Розміщення:

Полтавська обл., Лубенський р-н, Снітинська сільрада, с. Снітин, урочище Бурти, автотраса Лубни-Лохвиця, польова дорога від зупинки Литвяки до с. Снітин.

Загальний опис:

Городище знаходиться на правому березі р. Сули, на південний схід від села. Воно розташоване біля підніжжя корінного берега, прилягаючи до русла ріки.

Укріплене кільцевим валом, із зовнішнього боку якого ясно простежуються сліди рову. За збереженими рештками валу, які досягають висоти 4 м, встановлено, що він був досить значний. Зараз вал має 4 проїзди (воріт).

Діаметр витягнутого валу з півдня на північ – 140 м. В західній частині укріплення під грунтом є рештки фундамента з цегли та каміння середньовічної будови, можливо, церкви.

Підйомний матеріал майже виключно ХVII-ХVIII ст. На північний захід за валом, на підвищенні, на Снітинську гору, – багато уламків посуду ХІ-ХІІ ст.

На городищі культурний шар до 1 м повністю переритий. В його складі знайдено значну кількість уламків посуду ліпної техніки з шнуровим орнаментом (VIII-Х ст.) та гончарного посуду з лінійним і хвилястим орнаментом часу Київської Русі (Х-ХІІІ ст.).

Городище біля с. Снітин було виявлене у 1871-1872 рр. Центральним статистичним комітетом за ініціативою Д.Я. Самоквасова.

В кінці ХІХ ст. його обстежив і описав В.Г. Ляскоронський. Він зробив схематичний план городища та валів суміжної місцевості.

У 1907 р. городище обстежив М. Макаренко, який заклав на городищі траншеї та поперечний розріз валу для з’ясування способу його спорудження.

У 1945 р. його обстежив Ф.Б. Копилов, очолюючи Посульську археологічну експедицію ІА АН УРСР, пізніше обстежував Лубенський краєзнавчий музей.

Колекції зберігаються в ІА НАН України та Лубенському краєзнавчому музеї.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 742.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (Див. план охоронної зони).

Основна бібліографія, архівні дані:

Ляскоронский В.Г. Остатки древнего городища в м. Снетине, Лубенского уезда, Полтавской губернии // Киевская старина.- Год 15-й.- Т.4.- 1896, декабрь.- С.332.

Ляскоронский В.Г. Городища, курганы и длинные (змиевые) валы, находящиеся в бассейне р. Сулы // Труды ХІ АС.- Т.1.- М., 1901.- С. 438-440; ОАК за 1907 г.- СПб., 1910.- С104.

Макаренко Н.Е. Археологические исследования 1907-1909 годов // ИАК.- Вып.43.- СПб., 1911.- С.108-109.