Паспортна інформація

Поселення в урочищі Глибока Пристань

Пам’ятка археології

IV – III ст. до н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Білозерський район, с. Софіївка, за 1,5 км на південний захід від села, на правому березі Дніпровського лиману, в урочищі Глибока Пристань.

Загальний опис:

Поселення орієнтоване вздовж правого берега Дніпровського лиману в напрямку південний захід-північний схід. Розташоване на обривистому березі лиману на висоті 20 м від рівня води. Поверхня задернована. Межі поселення: на південному заході й північному сході – балки, на південному сході – береговий обрив, на північному заході (напільний бік, де не вся межа простежується візуально) – лінія, що йде від початку південно-західної балки та вздовж південно-східного боку центральної балки, яка перетинає поселення, до початку північно-східної балки. Площа поселення – 6 га. В південно-західній частині пам’ятки знаходиться курган “А” (висота – 1 м, діаметр – 12 м) і на відстані 35 м на північ від нього – курган “Б” (висота – 1,5 м, діаметр – 20 м). Обидва кургани нанесені на план поселення.

На поселенні відкриті залишки житлових глинобитних споруд і напівземлянки; знайдена сирцева цегла, ділянки глиняної обмазки підлоги, частки даху, виконаного шляхом глиняної обмазки поверх очерету. Зустрічаються господарчі ями.

Серед знахідок: зернотерки і залишки зерна, ткацькі прясла, рибальські грузила, якірний камінь, ліпний орнаментований посуд, велика кількість уламків грецьких амфор, теракотова статуетка – Селена з Діонісом на руках, а також кістяні залишки свійських тварин і риби.

Історична довідка:

Пам’ятник є скіфським поселенням еліністичного часу. Відкритий А.П. Чирковим в 60-х роках XIX ст. В 80-х роках XIX ст. поселення обстежене розвідкою Г.Л. Скадовського, в 1946 р. – розвідкою М.М. Дмитренка (Херсонський музей), в 1950 р. -розкопками І.Д. Ратнера (Херсонський музей) у складі Буго-Дніпровської експедиції Інституту археології АН УРСР.

Колекція знахідок зберігається в Херсонському краєзнавчому музеї (теракота – в Ермітажі).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Херсонської обласної Ради депутатів трудящих № 198/9 від 14 травня 1970 р.

Охоронний № : 198

Основна бібліографія, архівні дані:

Чирков А. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману // ЗООИД.- Т. VI.- Одесса, 1867.- С. 546.

Ратнер И.Д. Послевоенные полевые архнологические исследования Херсонского музея // КСОГМ за 1963 г. Одеса: “Маяк”, 1965.- С. 35-36.

Щеглов А.Н. Терракотовая статуэтка комического актера из Глубокой Пристани // СА.- 1960.- № 1.- С. 257, 259.

Звіти наукового архіву Інституту археології АН УРСР.

1. Схематичний ситуаційний генплан.