Церква св.духа

Церква св.духа

Солочин. Церква Св. Духа, 1868 р. Світлина 2000 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 298.

Солочин Свалявський район

Церква св. духа. 1868. (УПЦ)

У 1649 р. згадують священика Григорія Калабішку. Згадка про солочинську церковну ділянку з пошкодженою церквою походить з 1692 р., а в 1699 р. йдеться про церкву, що стояла пусткою.

Дерев’яну церкву св. Михайла з двома дзвонами згадано в 1733 р. за священика Івана Калабішки, який жив у простій дерев’яній фарі. У 1868 р. за священика Івана Стрипського замість дерев’яної церкви, що походила з 1791 р. і стояла на схилі “Облазний”, збудовано типову муровану церкву, але дерев’яна ще стояла до 1891 p., коли її розібрали.

На кінець XIX ст. філії були в Дисковиці, Лугах, Поляні та Уклині. Біля церкви стоїть металевий хрест з 1888 р. на могилі братів Івана, Онуфрія і Стефана Улиганинців. Улиганинці дали свою землю в центрі села для спорудження церкви, а Стефана згадують серед будівничих храму. До різьблення балдахіна, а, можливо, й інших атрибутів причетний також Улиганинець. З встановленням хреста на бані пов’язаний “мандрівний” сюжет про майстра, що впав з турні і розбився.

У 1967 р. шинґлове покриття дахів змінено на бляшане. Останній зовнішній ремонт проведено в 1977 р.

З 1890 р. священикував у селі о. Василь Кофланович, потім о. Сабов, а останній греко-католицький парох Солочина Василь Штець був ув’язнений у сибірських таборах з 1949 до 1955 р.