2000 р. Церкви України: Закарпаття

Сигітський деканат

У 1847 р. в Сиґетському окрузі в парохіях і філіях були 3 кам’яні церкви і 14 дерев’яних, а в 1915 р. – 6 кам’яних і 6 дерев’яних. У 1919 р. за Сен-Жерменською угодою ряд сіл деканату з переважаючим українським населенням (Вишня Руна, Крачуново, Миково, Коштіль, лівобережні Луг та Великий Бичків, місто Мараморош-Сиґет) включили до Румунії. У 1945 р. місцеві українці зробили ще одну спробу приєднатись до України, та керівництво СРСР рішуче виступило проти. Нині у закарпатських селах колишнього деканату налічується 7 мурованих церков, 6 дерев’яних, 3 дерев’яні дзвіниці й одна дерев’яна каплиця. Упродовж XX ст. знищили 4 дерев’яні церкви і 3 дзвіниці. У селах, що відійшли до Румунії, залишилось 5 мурованих церков. Від дерев’яної церкви в Крачунові залишився лише вівтар, перетворений нині на капличку.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 573.