2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перші згадки про дерев’яну церкву походять з акту візитації єпископа Йосифа Левицького 1721 р. 1 У 1793 р. збудовано нову дерев’яну будівлю. 2 Вона розташовувалась над річкою. У 1835 р. коштом ордината Томи Замойського збудовано на новому місці муровану класицистичну церкву. 3 1870 р. її перебудовано і встановлено іконостас. 4 З 1875 р. – православна, а з 1919 р. після ліквідації православної парафії – костел того ж імені 5. Відновлювалась у 1919 та 1950 рр. 6 У 1939-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія 7.

Розташована посеред села на рівній ділянці. Мурована з цегли, тинькована, класицистична споруда. Складається з ширшої прямокутної нави та вужчого прямокутного вівтаря з двома захристіями по боках. Нава і вівтар вкриті двосхилими дахами, над вівтарем – з дещо нижчим гребенем. Гребінь даху над навою вінчає ажурний ліхтар з цибулястою маківкою. Чільний фасад завершений трикутним фронтоном. Портал головного входу в обрамуванні з прямокутною плитою над ним. Тиньковані стіни прорізані півциркульними вікнами. В інтер’єрі – пласкі стелі, над входом – дерев’яні хори. Церковний ви-стрій втрачений.

На північний захід від церкви розташована мурована дзвіниця, зведена вже для костелу на місці старої дерев’яної церковної.

l. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

2. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 35-36.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 431, аркуш 55.

4. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Сопот. // ХВЕВ, 1892. № 14. – С. 260-262.

5. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 35-36.

6. Там само.