2012 р. Вкрадений у Львівській області пам’ятник Шевченка знайшли у Чернівецькій області

Пам’ятник видатному поету Тарасу Шевченку, що зник минулого літа зі Львівської області, знайшовся у Чернівецькій області, пише львівська газета Новий погляд.

Як зазначається у статті Кому пам’ятник Кобзарю за 300 гривень?, минулого літа жителі села Сопошин Жолквовського району забили тривогу з приводу пам’ятника Шевченку, який зник із території колишнього колгоспу. Пам’ятник був встановлений 40 років тому, його автор – скульптор Володимир Одрехівський.

У зв’язку з інцидентом депутати Львівської обласної ради направили звернення у правоохоронні органи з проханням з’ясувати, куди зник пам’ятник.

У цей час, пише газета, один із жителів Сопошина побачив в Інтернеті статтю про те, що в місті Новодністровськ (Чернівецька обл.) 24 серпня урочисто відкрили пам’ятник Шевченку. На фотографії, доданої до статті, житель Сопошина упізнав пам’ятник, який зник із їхнього села, тільки тепер він був у бронзі.

Коли представники села поїхали до Новодністровська, то з’ясувалося, що пам’ятник було встановлено зусиллями екс-мера міста Руслана Панчишина, який запевняє, за даними видання, жителів містечка, що пам’ятник виготовили по його замовленню скульптори зі Львова та що казні міста пам’ятник практично нічого не коштував.

У процесі пояснень з владою міста з’ясувалося, що Р. Панчишин придбав пам’ятник за 300 грн у приватного підприємця з Львівської області Ігоря Білана, який купив територію колишнього колгоспного подвір’я разом із пам’ятником. Але при цьому з’ясувався один нюанс – Білан є тестем Панчишина.

За даними видання, наразі питанням законності всіх стадій передачі пам’ятника, який є пам’ятником монументального мистецтва, займаються правоохоронні органи.