Паспортна інформація

Пам’ятник героям-молодогвардійцям “Клятва”

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Луганська обл., м. Краснодон, пл. ім. “Молодої гвардії”.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою скульптурну композицію, що відображає момент клятви комсомольців – підпільників, членів штабу “Молода гвардія”.

Скульптурна група складається з п’яти фігур. В центрі – на вагонетці, з прапором в руці, стоїть Олег Кошовий; Уляна Громова зображена навколішки з притиснутим до грудей краєм прапору. Зліва – Іван Земнухов, справа – з листівкою в руці – Любов Шевцова; Сергій Тюленін зображений з автоматом на грудях.

Вдала композиція розкриває високий дух, рішучість молодогвардійців виконати клятву: мужньо захищати Батьківщину, нещадно мстити ворогові.

Скульптурна частина встановлена на циліндричному постаменті. На його лицьовій частині – об’ємне зображення із бронзи значка ВЛКСМ та зірки Героя Радянського Союзу. Нижче – накладними літерами із бронзи українською мовою напис:

“Героям “Молодої гвардії” від Ленінської Комуністичної Спілки Молоді України”.

Скульптурна група виконана з бронзи. Відлита на заводі “Монумент-скульптура” в м. Ленінграді.

Постамент з рожевого граніту. Загальна висота пам’ятника – 12 м, висота постаменту – 6 м.

Автори пам’ятника – скульптори В.І. Агібалов, В.I. Мухін, В.Х. Федченко; архітектор О.О. Сидоренко.

Пам’ятник “Клятва” споруджений згідно постанови Ради Міністрів УРСР та ЦК КП УРСР № 2786 від 28.12.1953 р. на честь героїв підпільної комсомольської організації “Молода гвардія”, що діяла в м. Краснодоні та його околицях в період німецько-фашистської окупації з жовтня 1942 р. по січень 1943 р.

Відкриття пам’ятника, що відбулось 12.09.1954 р., було приурочене до 11-ої річниці присвоєння членам штабу підпільної організації “Молода гвардія” Громовій У.М., Земнухову І.О., Кошовому О.В., Тюленіну С.Г., Шевцовій Л.Г. звання Героїв Радянського Союзу.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Краснодон – місто комсомольської слави.- К.: Держбудвидав УРСР, 1961.