Братські могили радянських воїнів

Лариса Восьмірова

Братська могила радянських воїнів, 1943 (іст). У центрі села, у сквері.

Поховано 7 воїнів 748-го, 722-го, 737-го стрілецьких полків 206-ї стрілецької дивізії 40-ї армії, які загинули у вересні 1943 після визволення села від нацистських загарбників та померли від ран у дислокованих тут шпиталях. Село визволено 23 серпня 1943. Відомі прізвища всіх загиблих: рядові Н.Бежаношвілі, М.Багімутов (343-й дивізіон НТО), У.Кубей, У.Ходирєв (1235-й СП 52-ї А), І.Шишков, Н.Сайфулін (822-й БАО 52-ї А), сержант Ю.Єсіпов (343-й СП).

У 1958 останки воїнів з різних місць перенесені у братську могилу, на якій у тому ж році встановлено бетонну скульптуру воїна /3,3 м/. На чоловому боці цегляного постаменту /2,78 м/ – дошка з білого мармуру з меморіальним написом. У 2008 скульптуру воїна замінено гранітним обеліском /2,10 м/ чорного кольору прямокутної форми з присвятним написом і прізвищами загиблих на чоловому боці.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 206 СД (1459), оп. 1, спр. 12, арк. 4, оп. 1, спр. 9, арк. 151, ф. 40 А, оп. 9166/2, спр. 41, коробка 5619; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 255; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1540; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 474.]

Братська могила радянських льотчиків, 1943 (іст). У центрі села.

Поховано 5 невідомих льотчиків 206-ї стрілецької дивізії (?) 40-ї армії (?), які загинули у повітряному бою 23 серпня 1943 під час визволення села від нацистських загарбників.

У 1958 останки льотчиків були перенесені із Краснянського лісництва у центр села і поховані біля братської могили радянських воїнів. У тому ж році на могилі встановлено металевий обеліск /1,73 м/, на якому – дошка з білого мармуру з меморіальним написом.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 206 СД (1459), оп. 1, спр. 12, арк. 4, оп. 1, спр. 9, арк. 151, ф. 40 А, оп. 9166/2, спр. 41, од. зб. 5619; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 255.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1253.