Паспортна інформація

Городище літописного міста Котельнич

Пам’ятка археології

ХІІ-ХІІІ ст.

Розміщення:

Житомирська обл., Андрушівський р-н, с. Стара Котельня, на правому березі р. Гуйви в західній частині села (західніше колишнього костьолу).

Загальний опис:

Городище займає високий мис на правому березі р. Гуйви. В плані трапецієвидне з округленими кутами. Розміри укріпленої площадки – 89×90 м. Схили з заходу і півночі ескарповані й додатково укріплені з півночі валом та ровом. В культурному шарі товщиною 0,6-1 м знайдено уламки кераміки ХІІ-ХІІІ ст. та кістки домашніх тварин.

Городище засновано у ХІІ ст. як опорний пункт по захисту території Давньоруської держави від набігів степових кочовиків – половців. Припускають, що городище є залишками укріпленого населеного пункту на Правобережжі Київщини, який згадується під 1143 та 1147 pp. в давньоруському літопису під ім’ям Котельнич, Котельниця.

Городище обстежене Верхньо-Тетерівською розвідувальною експедицією Інституту археології АН УРСР у 1949 р. (Р.І. Виєзжев).

Колекція знахідок зберігається у фондах Інституту археології НАН України.

У 1977 р. постановою виконавчого комітету Ради депутатів трудящих теритоpiю городища оголошено заповідною зоною.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Житомирської обласної Ради народних депутатів № 442 від 29.09.1969 р.

Охоронний № : 102

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: зона шириною 30 м навколо схилів та від країв городища згідно схематичного плану.

На пропозицію Київського НДІТІ виконком Житомирської обласної Ради депутатів трудящих прийняв рішення № 343 від 10.08.1977 р. про проведення заходів по збереженню староруського городища в с. Стара Котельня і затвердив історичну заповідну зону цієї пам’ятки, визначену Інститутом Київського НДІТІ.

Основна бібліографія, архівні дані:

Выезжев Р.И. Отчет Верхне-Тетеревской разведывательной экспедиции 1949 г. // Науковий архів Інституту археології НАН України.