Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Дерев’яна церква св.Параскеви 1865 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 120].

с. Старява Сяніцька (Старява).

Старосамбірський.

Церква св. Параскеви. 1865.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1510 р. Попередня дерев’яна будівля, яку знищила пожежа у 1841 p., була збудована 1792 р. Нову поставлено щойно у 1865 (1868) р. Це дерев’яна, тризрубна триверха церква. Рівновисокі приміщення нави, вівтаря та бабинця вкриті спільним двосхилим дахом, на якому над кожною частиною здіймаються восьмерикові вежечки, вкриті цибулястими банями. По другій світовій війні не була зачиненою.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 309 Наукове товариство ім. Шевченка, опис 1, справа 1417.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 716.

Довідка на сайті