Замок Ржищевських

Замок Ржищевських

Рисунок Наполеона Орди.

Zamek Rzyszczewskich dawniej Wiśniowieckich, Koreckich, Czartoryskich. Widok ogólny od strony drogi. Na wzniesieniu zespół zamkowy z fortyfikacjami bastionowymi, murem obronnym, czworokątną wieżą z krenelażem oraz budynkami mieszkalnymi i gospodarczymi wzdłuż dziedzińca; w głębi kościół z sygnaturką. Dat.: 2 Lipca Olexiniec. Napis na podkładzie: G. Kijowska Oleksiniec, – pałac warowny. 1862-1876. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20,4 x 27,2 cm. Muzem Narodowe, Kraków. III-r.a. 2890 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 494]

Давня традиція розташування замка на гострому мисі покликала до життя в другій половині XVI століття тип замків трикутної в плані форми. Це вже були замки регулярного планування з наріжними баштами на кожному з кутів. До таких належать, зокрема, замки в Зінькові (друга половина XVI ст.), Старих Олексинцях (кінець XVI ст.) та Троках (перша половина XVII ст.). [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 71]