Церква Різдва богородиці (стара)

Розмір зображення: 606:800 піксел

Світлина 1910-х pp. зі збірки Національного Музею у Львові № 1727. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 47.

Церква Різдва богородиці 1787 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 18].

м. Стебник.

Дрогобицька міська рада.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1939.

В грамоті короля Ягайла 1409 р. згадується монастир у Стебнику, який, правдоподібно, містився між Стебником і Нижніми Гаями. Перша згадка про церкву відноситься до 1507 р. У 1787 р. дрогобицьким деканом Василем Гусаковським закуплена в с. Тустановичах дерев’яна триверха церква, збудована коштом власника Тустанович графа Остророга у 1780 p., і перенесена до Стебника, де поставлена на місці давнішої, теж дерев’яної. Ймовірно, на протязі ХІХст. вона перебудована, бо на початку XX ст. була дводільною. Рівновисокі зруби нави (з внутрішньо виділеним бабинцем) та вужчого вівтаря були накриті двосхилими дахами. Гребінь даху нави вінчав невеликий восьмибічний ліхтар. До східної стіни прямокутного в плані вівтаря прилягала нижча мурована захристія. Цю будівлю розібрали в 1940-х pp.

Архів відділу архітектури та реставрації храмів Львівської архиєпархії УГКЦ.

Національний музей у Львові, фонд графіки.