Церква св.Євстафія

Церква св.Євстафія

Церква відновлена в 1922 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 212].

Церква св.Євстафія 1792 р. (дерев.) і дзвіниця (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 341].

Дзвіниця 19 ст. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 191].

Дерев’яна церква св.Євстахія 1792 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 120].

Ікона «Моління» із Стрілок поч. 16 ст. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 246]

с. Стрілки.

Старосамбірський.

Церква св. Євстахія. 1792.

У 1507 р. в селі вже існувала парафія. У 1766 р. візитатор застав у селі нововиставлену дерев’яну тризрубну церкву з трьома двозаломними верхами. У 1792 р. коштом громади на її місці виставлена нинішня дерев’яна церква. Це тризрубна безверха будівля, рівновисокі зруби якої вкриті спільним двосхилим дахом, увінчаним на кінцях гребеня сліпими ліхтарями, а над навою – восьмибічною вежечкою, вкритою банькою з ліхтарем і маківкою. Під час ремонту 1889 р. до східної стіни стіни вівтаря добудована ризниця. По першій світовій війні ґонтове покриття дахів замінили цинкованою бляхою. В церкві зберігся розкішно різьблений золочений іконостас, перенесений сюди із ліквідованого в кінці XVIII ст. жіночого василіянського монастиря у Смільниці. Поряд розташована триярусна дерев’яна дзвіниця, сучасна церкві. Не була зачиненою.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 50.

Strzelecka-Grynbergowa Z. Staromiejskie. Ziemie i ludność. – Lwów, 1899.