Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 800:567 піксел

Стричава. Церква св. великомученика Дмитра, 1840 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 106.

Стричава Великоберезнянський район

Церква св. великомученика Дмитра. 1840. (УПЦ)

Назва села походить від слова “стригти” (овець). За легендою, село було в іншому місці, але там сталося лихо: невелика церква, що стояла в центрі села, провалилася під землю. Врятували лише один з трьох дзвонів, що донині висить у дзвіниці. Перелякані селяни переселилися на теперішнє місце. В 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Дмитра з двома дзвонами, забезпечену всіма образами.

Теперішня церква – невелика мурована споруда, досить цікава своїми наївними формами. З 1948 р. по 1950 р. церква була колгоспним складом, що завдало їй шкоди. Тоді ж зникло кілька давніх церковних книг. Поряд стоїть каркасна одноярусна дзвіниця з дерева, вкрита чотирисхилим дахом, та мурований хрест з 1920 p., який поставив Митер Пітковайз.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 106.