Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Нова Стужиця Великоберезнянський район

Церква св. арх. Михайла. 1893. (УПЦ)

Перша церква була в урочищі Чорному. Друга церква стояла на місці, позначеному хрестом, біля теперішнього клубу.

У 1751 р. за пароха Василя Липецького згадують новопоставлену дерев’яну церкву св. арх. Михайла, що мала всі образи, всі церковні книги і два дзвони.

Нинішня дерев’яна церква – третя в історії села. У церкві зберігається грамота, в якій записано, що будівництво церкви розпочали 29 липня 1893 р. і закінчили із 1894 р. в Петрів піст за цісаря Франца Йосифа І, єпископа Юлія Фірцака, душпастиря Александра Саксуна, кураторів Стефана Вудмаски та Георгія Васильняка.

Михайло Беґені (1895 р. н.) згадував, що автором церкви був майстер з села Устрики Горішні (тепер ця місцевість у Польщі, але українське село повністю знищила польська армія під час операції “Вісла” в 1947 р.). Майстер захворів, і верх клали самі селяни. Церква невелика, прямокутна в плані, тридільна, вкрита чотирисхилим бляшаним дахом. Над входом – низька вежа під чотирисхилим бляшаним шатром. Одвірок з грубого дерева завершено аркою. Стіни вертикально оббиті дошками. Стеля нави плоска, із заокругленим переходом до стін. Прохід з бабинця до нави прямокутний, завершений вигнутою аркою. Весь інтер’єр оббили картонною плитою і пофарбували блідо-блакитною фарбою. Іконостас доброї роботи, але ікони досить пізні. Перед церквою – два кам’яні хрести, поставлені в 1902 і 1920 роках селянами, що емігрували в Америку.