Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 622:800 піксел

Стара Стужиця. Церква св. Миколи Чудотворця, 1905. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 127.

Церква поч. 20 ст. [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 219].

Стара Стужиця Великоберезнянський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1905 (?). (УПЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву в доброму стані, забезпечену всіма образами і трьома дзвонами. Теперішня дерев’яна церква втратила ряд суттєвих конструктивних та художніх ознак, властивих старим церквам, і датується за місцевим переказом 1905 р. Можна припустити, що церкву дуже видозмінили внаслідок перебудови, оскільки в “Науці” за 1904 р. йдеться про посвячення 17 квітня оновленої церкви, що була збудована ще за вікарія Іоана Брадача, тобто між 1764 – 1768 роками, і була закрита владою з вимогою оновлення.

У 1905 р. ужгородський різьбар Ернев Гомонай поставив у церкві балдахін, подібний до балдахіна в ужгородській семінарії. Зображення церкви після реконструкції опублікував чеський дослідник Б. Вавроушек у 1929 р.

Нині дахи бляшані, стіни оббиті дерев’яними дощечками. Невелика башта над бабинцем вкрита шоломоподібною главою, а над вівтарем – зменшена копія великої вежі. Є спогад про те, що церкву будував (або перебудовував) майстер з Польщі (можливо, це був той самий майстер з Устрик Горішніх, що споруджував церкву в Новій Стужиці).

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 127.