Є.В.Тиманович

Загальний вигляд з півдня. Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., альбом, с. 61.

Башта Румбальдо (Бальдо) - триярусна, з бійницями та амбразурами. Збереглися лише північна та західна стіни. Подвійна назва башти пов’язана з різночитанням напівстертого напису на меморіальній плиті, закріпленій на її мурі. За О.Скржинською, наприклад, напис трактується так: “Нинішня висока башта була заснована та прикрашена консулом Бальдо з мужнього роду Гварко, та по спорудженні цієї єдиної (башти) зупиняється усяка робота з будівництва башт у всьому місті. 1394 рік, перший день липня”. На цій дошці можна розгледіти зображення трьох щитів з гербами, хреста посередині, геральдичних левів і постатей двох жінок в італійському середньовічному одязі.

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 73.