1998 р. Жовківщина

с. Сулимів. (УПЦ МП + УГКЦ)

Церква Вознесення Господнього.

В актах парафіяльних візитацій 1748 та 1763 pp. у селі згадуються дві церкви – св. Івана Євангелиста та Вознесення Господнього. Церква св. Івана Євангелиста була невелика дводільна дерев’яна будівля, крита соломою. Вона занепала на початку XIX ст. Церква Вознесення Господнього – дерев’яна тридільна будівля, була зведена у 1754 р., як свідчив різьблений напис на дубовому надпоріжнику західних дверей: “Создася Цєрковъ сія Року 1754 мца Мая за бискупа Леона Шептнцкого”. Будівля була тризрубною, зведеною зі соснового дерева, завершеною над навою восьмибічною банею на світловому восьмерику. 1860 р. проведено ремонт церкви – підведено нові дубові стендари, вкрито дахи і баню новими ґонтами, добудовано захристію до вівтаря з півночі та відновлено іконостас. У 1900 р. стараннями о. Иосифа Пелеха вибудувано нову дерев’яну церкву, про що свідчить різьблений напис на надпоріжнику південних дверей: “Г. Б. АЦ”. Тоді ж справлено до церкви новий іконостас.

Розташована на високому горбі, в південно-західній частині села. Тризрубна триверха будівля. До ширшої прямокутної нави зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома невеликими прямокутними захристіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець з невеликим присінком. Вінчають церкву три шоломові бані, завершені ліхтарями з маківками, поставлені на великі світлові восьмерики. Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів та приставлені кронштейни, перерване в місцях прилягання ризниць та ґанків при південному вході в наву і західному – в бабинець. Стіни надопасання і восьмериків кожуховані ґонтами.

На північ від церкви розташована стовпова двоярусна дзвіниця. На надпоріжнику її дверей вказана дата побудови: “року 1906”. її вужчий другий ярус веритий великою цибулястою банею, посадженою на пірамідальний наметовий дах, завершеною сліпим ліхтарем з маківкою.