2009 р. У Полтавській області відкрили пам’ятник жертвам Голодомору

Пам‘ятник жертвам Голодомору 1932-33 років відкрили 18 червня в селі Супрунівка Полтавського району.

Як повідомляється, у церемонії відкриття взяв участь голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев, заступник голови обласної ради Петро Ворона, голова Полтавської райдержадміністрації Сергій Антонюк і голова райради Олександр Яковенко.

“Пам‘ятний знак у Супрунівці коштував близько 30 тисяч гривень, проте на його спорудження не витрачено жодної копійки бюджетних грошей, лише добровільні пожертвування і спонсорські внески”, – зазначив Антонюк.

“Цей пам‘ятник – нагадування про злочинні дії комуністичного режиму, який будував безбожну імперію, і це пам‘ять українцям, безвинно знищеним у роки геноциду”, – сказав під час відкриття пам‘ятника єпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ Київського патріархату Федір, який відправив панахиду за жертвами більшовицького терору.

За словами губернатора Полтавської області, за час, коли Президент Віктор Ющенко порушив тему Голодомору в Україні, пошуковим групам на Полтавщині вдалося встановити більше тисячі місць масового поховання жертв геноциду, де на згадку про загиблих побудовані меморіали, монументи або пам‘ятники.

“Пошуковим групам вдалося встановити тисячі імен людей, які постраждали в роки великого голоду, і головне – задокументувати спогади очевидців. Пройшло б ще кілька років, і в Україні просто не залишилося б свідків страшної трагедії, які могли б розповісти правдиву історію про страшні 32-33 роки”, – сказав Асадчев.

Присутні на відкритті пам‘ятника поклали квіти до його підніжжя і вшанували хвилиною мовчання всіх українців, які загинули в роки Голодомору 1932-33 років.