2009 р. Уся наукова правда про іконостаси

Ярина Коваль

Дата: 07.04.2009

У Національному музеї у Львові презентували науковий каталог Романа Зілінка “Іконостас церкви св. Івана Богослова в Суховолі”, який започатковує нову серію видавничих проектів, присвячених вивченню іконостасних комплексів України.

Створений молодим працівником Національного музею у Львові Романом Зілінком (для якого це перша серйозна наукова робота) та виданий з ініціативи пароха Суховолі отця Ростислава Гладяка, цей альбом-каталог містить вичерпні дані про пам’ятку, що походить із середини XVII століття і частково зберігається як у музейних фондах, так і в Суховолі.

“Чому до іконостасу така увага? – говорив на представленні рецензент видання, мистецтвознавець Василь Откович. – Бо для українського храму іконостас – органічна частина як самої споруди, такі літургії, духовного світу християнина. Це унікальне явище у храмах візантійського обряду. Але таке, яке, незважаючи на те, що тема його піднімається вже не вперше, наразі ще не мало форми не тільки наукового, а й повноколірного видання. А тому такий каталог можна тільки вітати”.

Як прозвучало на урочистості, цікавих іконостасних комплексів в Україні маємо чимало. Окремими книжками мали б вийти альбоми, присвячені Жовківському, Богородчанському та іншим іконостасам. Промовці стверджували, що так буде.

Джерело: “Суботня пошта”

[А може й не ця Суховоля, якась інша – їх три є]