Церква св. Івана Предтечі

Свобода-Бадов

Церква св. Івана Предтечі. 1992. (УПЦ)

Село заснували верховинці з Міжгірського та Тячівського районів, а в кінці 1940-х років прибула велика група переселенців із села Вільшани, яке підлягало затопленню внаслідок спорудження Теребле-Ріцької ГЕС. Неймовірно, але невелику дерев’яну церкву вдалося збудувати в перші роки радянської влади.

Натхненником, організатором та керівником спорудження став монах Степан Воринка з Горба, що заснував у селі філію Чумалівського Святовознесенського монастиря. Для церкви Воринка віддав свою землю. У селі кажуть, що він виконав і проект споруди.

Дозвіл сільради отримали 10 травня 1947 р. Прямокутна в плані церква мала довжину близько 12,7 м, ширину – 5,3 м, відкритий ґанок спирався на чотири стовпи.

Найближче відношення до спорудження церкви мали Степан Мотичка, Іван Кикина, Федір Кикина, Юрій Фриган, Степан Сусік, Іван Косюк, Дмитро Ізай, Степан Бабинець. Син священика Юрія Бедзіра Леонтій намалював ікони. Згодом церкву збільшили шляхом прибудови приміщення до західного фасаду.

Громада села однією з перших взялася за спорудження нової церкви в час “перебудови”. Відкрито дозволу ще не давали, і спорудження цегляної церкви замаскували під реконструкцію. За дозволом на будівництво зверталися ще 8 лютого 1989 р.

У 1991 р. довкола дерев’яної церкви звели корпус нової, а дерев’яну розібрали і винесли. Вели будівництво Степан Мотичка, його син Михайло Мотичка, церківник Іван Фриган, а працювало все село. Покриття дахів і вежі бляхою робив о. Юрій Комар.

Малювання в інтер’єрі виконав художник Іван Іллеш з Текова у 1991 р., а ікони намалював Юрій Глагола з Мукачева. Іконостас зі старої церкви передали до новозбудованої церкви у Дзвінковому.