Церква св.Петра і Павла

Церква св.Петра і Павла 1902 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 18].

Церква розташована в центрі м-ка біля головної вулиці. Вівтарем вона орієнтована на схід. Дзвіниця розташована на південний захід від церкви (в позиції А3). Спостереження М.І.Жарких, 16.06.1990 р.

с. Східниця.

Бориславська міська рада.

Церква св. ап. Петра і Павла. 1902.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1589 р. Попередня дерев’яна триверха будівля була збудована у 1767 р. На її місці у 1901 – 1902 pp. збудована нова мурована за проектом Василя Нагірного.

Церква в плані хрестова, п’ятиверха. Середхрестя вінчає восьмерик з банею і ліхтарем. Менші подібні вінчають кутові приміщення, виведені на ту ж висоту. Вхід на церковну територію веде через муровану стінну дзвіницю 1901 р.

«Діло». – Львів, 1901, № 173.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 50.