1976 р. Паспортна інформація

Сидорівське городище

Пам’ятка археології

Салтівська культура VIII-X ст. н.е.

Донецька обл., Слов’янський район, с. Сидорове, правий берег р. Сіверський Донець.

Загальний опис:

Городище розорюється, рови та вали погано збереглися. Культурний шар виражений добре. На місці городища знаходять багато кераміки. Тут викопана велика амфороподібна полірована посудина з узорчастим горлом. Вона має дві широкі ручки, закруглене днище і прикрашена вертикальними блискучими смужками. З металевих речей тут знайдені залізні ножі, серпи, стремена, вузькі довгасті наконечники списів, знаряддя для підрізування бджолиних сотів, знаряддя у вигляді залізних кельтів, які ще недавно були відомі під назвою “Тексель” і використовувались при видовбуванні дерев’яних човнів та ночв. Знайдено залізний молоток оригінальної форми у вигляді великої гирі з баштового годинника і фрагмент срібної чаші XIV ст. Трапляються також татарські монети XIV ст. та навершя держаків руських мечів франкського типу, прикрашені срібним орнаментом. Дуже багато знайдено ручних жорен двох типів: масивні закруглені і плескуваті. Зрідка трапляються разом із керамікою слов’янського та салтівського типів і аббасидські диргеми VIII-X ст.

Салтівська культура VIII-X ст. пов’язана з різноплемінним населенням Хазарського каганату. Основними носіями її вважають булгар та аланів. Поширена в басейні Сіверського Дінця, в Приазов’ї. Назву дістала від могильника, відкритого в 1900 р. біля села Верхній Салтів (тепер Харківська обл.).

До пам’яток салтівської культури відноситься Сидорівське городище. Розвідки городища провів М.В. Сібільов в довоєнні часи. Зацікавленність дослідника до цих пам’яток зв’язана з спробою ототожнити деякі половецькі міста з окремими археологічними пам’ятками. Так, наприклад древнє місто Сугров ототожнюється з Сидорівським городищем.

К.В. Кудряшов в своїх історично-географічних дослідженнях приєднується до думки М.В. Сібільова і вважає, що можна ототожнити м. Сугров з Сидорівським городищем.

Матеріали розвідок М.В. Сібільова зберігаються в фондах Інституту археології АН УРСР. Окремі знахідки зберігаються в Донецькому і Слов’янському краєзнавчих музеях.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 19

Основна бібліографія, архівні дані:

Сібілєв М.В. Археологічні пам’ятники на Дінці в зв’язку з походами Володимира Мономаха та Ігоря Сіверського // Археологія.- Т. IV.- К., 1950.

Шрамко Б.А. Древности Северского Донца.- Харків: вид. Харківського університету, 1962.

Археологічні пам’ятки УРСР.- К.: “Наукова думка”, 1966.